perjantai 29. lokakuuta 2010

SINCO matkalla

SINCOn edustajat, Essi ja Antti, piipahtivat Oulussa lokakuun alkupuolella Innomajakan palvelumuotoilukoulutuksessa/-työpajassa, jonka vetäjänä toimi Suomen palvelumuotoilun uranuurtaja Mikko Koivisto.

Aamupäivällä Koivisto luennoi palvelumuotoilun tarpeellisuudesta, sen uutuusarvosta ja eroista verrattuna aikaisempiin palveluiden kehittämisen käytäntöihin. Tavarat ovat olleet ihmisille tärkeitä aina. Jo Antiikin Kreikassa tavaroilla ilmaistiin statusta ja identiteettiä, silloin orjat tuottivat palvelut. Vaikka nykypäivänä asiat hoidetaan eri tavalla, on olemassa vielä monia solmukohtia yritysten ja asiakkaiden välillä. Yritykset esimerkiksi tuottavat palvelunsa eri osastoilla tai siiloissa, vaikka asiakkaan kokemus yrityksestä ja sen palvelusta on aina yhtenäinen.

Iltapäivällä keskityttiin palvelumuotoiluprosessiin sekä workshopattiin ryhmissä. Koivisto kertoi yrityscaseista ja kävi läpi palvelumuotoilun menetelmiä Stefan Moritzin Service Design -kirjassa esiteltyä prosessimallia hyödyntäen.



Mieleen jäi erityisesti Koiviston havainnointia demonstroinut tehtävä. Jokainen sai tehtäväkseen tarkkailla videonpätkältä erilaisia asioita, esimerkiksi palvelueleitä, esineitä tai työntekijöiden rooleja. Oli hauska jälkeenpäin kuulla, kuinka erilaiset mielikuvat ja käsitykset videosta olivat muodostuneet eri asioita tarkkailleille ihmisille. Mikon pointti tässä oli, että koska ei voi havainnoida kaikkea yhtä aikaa, on aina oltava fokus selvillä ennen havainnoinnin aloittamista.

Hyviä esimerkkejä palvelumuotoilun onnistumisesta ovat esimerkiksi Bank of American Keep the Change tai Virgin Atlantic Heathrow'n kentän Zone A. Hauskana knoppitietona Mikko kertoi, että Virgin Atlanticin business classin aterimiin on vaihdettiin tekstiksi Stainless Steal, koska aterimia varastettiin niin paljon. Hyvä vitsi asiakkaalle, joka katsoo mukaansa ottamaa aterinta tarkemmin vasta kotona. Koivistolta on ilmestynyt yhteistyössä Satu Miettisen kanssa ”Designing Services with Innovative Methods” –kirja ja uusi kirja ilmestyy kuulemma joulukuussa.

Oulusta matka jatkui Kemiin, jossa järjestettiin Heavy High Tech Oktoberfest -tapahtuma. SINCOn toimintaa ja jo tehtyjä caseja esiteltiin siellä pienellä messuosastolla. Oktoberfestin aiheena oli Arctic Design – kilpailuetu pohjoisen yrityksille? Päivä piti sisällään hyviä puhujia ja mukavaa vuorovaikutusta. Lisäksi nähtiin HHT Design Marathonin lopputulokset, kun opiskelijatiimit esittivät muotoiluratkaisunsa yritysten ongelmiin ja äänestettiin voittaja. Nauruakin mahtui paljon mukaan, puhujien välissä kun esiintyi Kemin kaupunginteatterin kaksi jäsentä aiheenaan arktinen vuorovaikutus ja illan porinafoorumilla nähtiin Mauri Äkäslompolo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti